Vassaltis Vineyards

Vassaltis is de nieuwste telg in de lange, legendarische wijngeschiedenis van Santorini. De passie van eigenaar Yannis Valambous voor wijn riep hem terug naar het eiland, waar hij als kind fijne familievakanties doorbracht. In de nasleep van de Griekse financiële crisis van 2010, ontvouwde er een plan in zijn hoofd, een plan dat deels een droom was, deels een dwaasheid, de wijngaarden die hij erfde van zijn vader nieuw leven inblazen.

Yannis zag het potentieel om iets uitzonderlijks en unieks te creëren. Hij concentreerde zich op één doel: de familiewijngaarden transformeren tot een zeer moderne 'boutique winery' en voortreffelijke wijnen maken die de kwaliteit van de druiven van Santorini reflecteren.

April 2016, samen met de buitengewoon getalenteerde oenologen Elias Roussakis en Yannis Papaeconomou ging de volgende fase van start, de productie van de wijn. Zij delen eenzelfde visie, bewijzen dat Santorini in staat is om wijnen van wereldklasse te produceren.

Maar wat maakt de wijnen van Santorini zo uniek? Het antwoord zit deels in de bodem. Santorini is een vulkanisch eiland en dit schept gunstige omstandigheden voor de teelt van Athiri, Aidani, Assyrtiko, Mavrotragano en Mandilaria. Opeenvolgende vulkaanuitbarstingen gedurende millennia vormden een bodem met een unieke structuur die bestaat uit lagen vulkanische as, puimsteen, zand en basalt. Deze bodem bevat van nature weinig of geen organisch materiaal maar wel hoge gehaltes aan essentiële mineralen die van nature een lage pH-waarde in de wijn tot gevolg hebben. Simpel gezegd, de zure bodems helpen druiven om de zuurgraad te behouden en laat dit nu essentieel zijn voor het maken van harmonieuze wijnen in het mediterrane klimaat van Santorini.De aanwezigheid van deze mineralen en het gebrek aan klei in de bodems, vormen een natuurlijk schild tegen ziekten en brengen druiven voort met een onderscheidend smaakprofiel. De wijnstokken van Santorini zijn zeldzaam omdat ze met hun eigen onderstam worden geplant, terwijl de meeste wijnstokken over de hele wereld worden geënt. De reden is dus deze vulkanische bodem waarin phylloxera niet kan gedijen. Als gevolg hiervan zijn sommige wijnstokken op Santorini meer dan honderd jaar oud.

De winters zijn mild, gevolgd door een warme winderige lente en hete, droge zomers.
Santorini ziet het hele jaar door weinig regen. Neerslag wordt snel opgenomen door de rotsachtige zandgrond. Tijdens het groeiseizoen is het vocht afkomstig van ochtendnevel uit de zee en die wordt gevormd op de steile hellingen van de caldera-formatie. Bij windstilte bedekken deze nevels het eiland en hebben ze een verkoelende invloed op de wijngaarden.
Noordelijke winden waaien het hele zomerseizoen en voorkomen de groei van schimmels, waardoor Santorini een ideale plek is voor duurzame wijnbouw. Deze kille noordenwinden zorgen ook voor een matige temperatuur en helpen de druiven om tijdens het rijpingsproces hun natuurlijke zuurgraad te behouden en toch optimale rijpheid bereiken.

Vassaltis Vineyards

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x