Vinessens & Casa Balaguer

Vinessens & Casa Balaguer

Alicante heeft dichtbij de kust een warm, vochtig, mediterraan klimaat, maar  meer landinwaarts droog en continentaal. De appellatie kent twee sub regio's. De grootste regio ligt in de droge vallei van de Vinalopórivier, die zich uitstrekt achter de stad Alicante met de Monastrelldruif (=Mourvèdre) in de hoofdrol. Een kleinere regio, sinds 1987 in de D.O. opgenomen, is La Marina Alta aan de noordkust met wijngaarden tot aan zee waar Moscateldruiven welig tieren.

Vinessens, gelegen in het landelijk en slaperige stadje Villena, werd opgericht in 2007 door Andres Carull en zijn vrouw en oenoloog, Marta Ribera. Zij koesteren reeds vele jaren hun familiale wijngaarden met oude autochtone wijnstokken, sommige soms meer dan 100 jaar oud.

Zeer recent kregen ze de vraag van Sr. Rafa Bernabé, één van de grondleggers uit deze historische wijnregio van wijnen met autochtone druiven die het 'terroir' weerspiegelen, om zijn project Casa Balaguer, omwille van gezondheidsredenen over te nemen.

De oorspronkelijke bodega bezit 56 ha, waarvan 24,5 wijngaarden (voornamelijk oude 'en vaso' stokken) op de helling van de 'Sierra Salinas' met een ligging van 550 tot 700m boven de zeespiegel. De wijnstokken zijn geworteld in kalkhoudende grond, zowel zandig als stenig en extreem laag in organisch materiaal. Het klimaat is mediterraan met een continentale invloed, koude droge winters en uiterst hete zomers. Dit zorgt voor extreme temperatuurschommelingen in de zomer tussen dag (>40 °C) en nacht (<15 °C) wat bevorderlijk is voor de rijping van de druiven en resulteert in het behoud van aroma’s en evenwichtige zuurtegraad.

Het project Casa Balaguer, met een woning van begin 20ste eeuw, is gelegen op de weg van La Cañada naar Villena, in een goed verluchte vallei met microklimaat, in het noorden beschut door de Sierra de Morrón, in het zuiden door de Sierra de Villa, die deze koel houdt in de zomer en in de winter beschermd tegen vorst.

De wijngaard strekt zich uit over 40 ha, gesitueerd tussen de zee, waar de witte druiven groeien op zanderige gronden bij Torrevieja en meer landinwaarts op grotere hoogte waar blauwe druiven worden gekoesterd. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 50 tot 70 jaar, met zeer lage opbrengsten (tussen 3000 en 3500 kg/ha). Ook hier is de autochtone Monastrell goed vertegenwoordigd, maar ook Garnacha, Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet), Moscatel, Meseguera, Rojal, Forcayat,... vinden we hier terug.

In de wijngaard wordt op verschillende tijden van het jaar rigoureus gesnoeid om de opbrengsten te beperken en kwaliteit van de druiven te verbeteren, waardoor een gezonder milieu ontstaat. Door gebruik te maken van organische preventiemaatregelen wordt er aan wijnbouw gedaan met het grootste respect voor het milieu, bodem en rank. Druiven worden zowel met de hand geoogst als zorgvuldig met de hand gesorteerd.

De aparte vergisting, zonder toevoeging van gisten, wordt bepaald door herkomst en oriëntatie in de wijngaard en de kwaliteit en stijl van de druif. Deze werkwijze wordt aangehouden tot en met de opvoeding op de vaten welke variëren in zowel grootte als stijl gaande van Franse, Amerikaanse, Russische, Oost-Europese en Spaanse eik, hoogkwalitatief en in verschillende intensiteiten getoast tot het experimenteren met klei-amforen of 'tinajas'.

Steeds wordt er behoedzaam op toegezien dat er geen afbreuk wordt gedaan aan het fruitige en variëteits-karakter van de wijnen, en wordt de duur van de rijping zorgvuldig gecontroleerd en rigoureus gerespecteerd, waar mogelijk wordt er geen SO2 toegevoegd.

Bekijk hier de volledige prijslijst

Vinessens & Casa Balaguer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x