José Maria da Fonseca

José Maria da Fonseca

De heuvels op het schiereiland ten zuiden van de hoofstad Lisboa herbergen een klein, interessant wijngebied. Er worden prima witte en rode wijnen geproduceerd maar het meest tot de verbeelding sprekend zijn de zoete, versterkte wijnen op basis van de Moscatel-druif. Ze combineren een intense zoetheid met fijne zuurtjes waardoor ze steeds heel evenwichtig smaken. De beste wijnen worden decennialang gerijpt op houten vaten en ontwikkelen een indrukwekkende complexiteit.

Het waren de Feniciërs die net als in Alentejo de eerste stappen zetten in de wijnbouw. De Grieken zouden nadien de technieken verfijnen. De passage van de Moren vertraagde de ontwikkeling maar vanaf de Middeleeuwen ging de productie en export van wijn in de regio gestaag omhoog. In de 19de eeuw zou de ondernemende José Maria da Fonseca de basis leggen voor het hedendaagse wijnlandschap op het schiereiland. Hij bracht in 1849 zijn eerste hoogkwalitatieve Moscatel de Setúbal op de markt en kort daarna zou hij met de rode wijn Periquita ook één van de grootste succesverhalen uit de Portugese wijngeschiedenis lanceren.
Ook al zijn de Moscatel-wijnen heel bijzonder, de productie bedraagt slechts een fractie van het totale wijnvolume op Setúbal. Van de 460.000hl wijn die er in 2017 geproduceerd werd, was slechts 18.500hl Moscatel.

Dit bedrijf, genoemd naar stichter José Maria da Fonseca, groeide door de lancering van 2 wijnen, Periquita in 1850 en Lancers in 1944, uit tot één van de grootste in Portugal maar al die tijd bleef men ook de kleinschalige productie van de lokale Moscatel koesteren. In omzet vertegenwoordigen deze versterkte, zoete wijnen een fractie van het totaal maar de kwaliteit ervan is onovertroffen. Bovendien beschikt de familie over een rijk gevulde kelder met tal van vaten zeer oude Moscatel. Dat garandeert een zeer constante kwaliteit in de reeks Alambre die gebotteld wordt in een 10, 20, 30 en 40 years old Moscatel (waarbij de jongste wijn in de blend minstens de aangeduide jaren rijping kreeg). Daarnaast brengt de gepassioneerde wijnmaker en medezaakvoerder van het bedrijf, Domingos Soares Franco, ook regelmatig blends van die heel oude wijnen op de markt. De meest tot de verbeelding sprekende is de Trilogia op basis van Moscatel uit de oogstjaren 1900, 1934 en 1965.

Bekijk hier de volledige prijslijst

José Maria da Fonseca
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x