De Cort Distillery

Belgian Farm Distillery De Cort, Pepingen Pajottenland

We zijn terug naar de oorsprong van het distilleren gegaan door te kiezen voor een oude fruithoeve. En dat doen we niet zomaar, want het is grotendeels met de grondstoffen die we zelf telen, dat we verder gaan in ons proces. Echte grondstoffen zoals appels, mais, aardappels, tarwe, gerst, …

Sinds het begin van de 20ste eeuw is onze hoeve door verschillende stadia gegaan. De familie Huygens teelde eerst snijbloemen die de boer toen nog zelf naar de markt in Brussel bracht met de tram die toen in de straat reed. De serre die hiervoor gebruikt werd, is momenteel omgebouwd tot mouterij. Nadien ging de familie zich specialiseren in kippen om uiteindelijk in de jaren 60 over te stappen naar de fruitteelt, appels en peren. Vanaf de jaren 90 werd de landbouw teruggeschroefd tot een laag pitje na het overlijden van de laatste boer. In 2011 kochten wij de boerderij, de ideale plek om onze droom te realiseren: een echte artisanale hoevestokerij. Geruchten doen de ronde dat er in de jaren 60 trouwens al flink gestookt werd op de hoeve: clandestien, zoals op vele boerderijen uit de streek. Jenever was populair en graan was binnen bereik.

Na jaren van renovatie en aanpassingen liep begin 2015 de eerste straal spirit uit onze Holstein ketel. Het begin van een spannend verhaal voor ons hele gezin.

Normaal wordt tegenwoordig bijna alle gin en jenever gemaakt van neutrale alcohol. Dat doen we voor onze Ground Controls dus niet. Beginnend vanaf de grondstof, de selectie, de verwerking, de fermentatie, distillatie… alles hebben we zelf in handen. Vandaar ook de naam, Ground Control.

Wij zijn een echte, misschien wel de enige warme stokerij in het Pajottenland, de Zennevallei en ver daarbuiten. Dit betekent dat we nog een echte distilleerketel hebben staan en dat we zelf onze alcohol maken op basis van landbouwgrondstoffen.
Onze stookketels zijn 800 liter, 30 jaar oude Arnold Holsteins om een zo zuiver en zacht mogelijk product te produceren zonder smaakverlies. Ze worden niet voor niets de Rolls-Royce van de distilleerketels genoemd.

We doen dit zeker niet voor de prijs want zelf je eigen alcohol maken is veel duurder en vraagt heel wat meer tijd, kennis, installatie en vooral passie. Het is ook een factor waar veel meer mis kan mee gaan. Slechte vergisting, te koud, te warm, tijd van het jaar… allemaal elementen die fout kunnen lopen maar als het goed loopt maakt het wel dat elke batch ook beetje uniek is.

Verschillende grondstoffen geven ook andere smaken en ervaringen. Vergelijk onze vier verschillende Ground Control gins en je zal merken dat de alcohol op basis van mais veel zoeter en zachter is dan die van tarwe en dat die van aardappelen veel romiger is dan van de ‘pikantere’ appels.

Dit distilleren of stoken gebeurt uiterst langzaam, gemiddeld 6 uur per batch. Dit doen we om de alcohol de kans te geven de aroma’s op te nemen en de scherpe kanten achterwege te laten. Dit proces vraagt tijd en geduld maar door onze passie voor het eindproduct is dit het meer dan waard. We hadden kunnen kiezen voor industriële alcohol als basisproduct en daarbij ook voor een rendement van minstens tien keer zo groot. Maar wat zouden we zijn met een product waarvan er al massa’s in de winkelrekken staan? Onze smaken zijn uniek, voller en zachter. Proef en oordeel vooral zelf, zowel puur als met tonic.

Doe dit ook met respect voor de natuur want uiteindelijk komen onze Ground Control gins 100% uit die natuur, letterlijk uit de grond.

Perfect Day & Unplugged

NIEUW - Ground Control 1

Gin, distillaat van aardappel + botanicals, 500 ml

info Meer info

€ 54.00 /fles

Ground Control One, als basis komt de alcohol van deze gin van aardappelen.

Er worden 23 kruiden in Ground Control One verwerkt, naast de typische jeneverbes, de koriander en de kardemom zult u ook citrussmaken herkennen evenals vlierbloesem, lindebloesem, blauwe bessen, citroengras, iriswortel, angelica… En dit natuurlijk in combinatie met de zachtheid en het aroma van echte Belgische aardappelen. Er wordt eenmalig gedistilleerd en meteen met alle kruiden samen in de kolom. Hierdoor worden de aroma’s opgenomen door de alcoholdampen. Dit garandeert de fijnere smaak. Maar bovenal is hij 100% natuurlijk en zelfs glutenvrij.


close

NIEUW - Ground Control 2

Gin, distillaat van appel + botanicals, 500 ml

info Meer info

€ 49.00 /fles

Ground Control Two hebben is samen ontwikkeld met sommelier Andy De Brouwer van hotel-restaurant Les Eleveurs in Halle. Hij kwam met het idee een gin te ontwikkelen die ook perfect aansluit bij visgerechten. De botanicals omvatten naast jeneverbes ook koriander, bergamot citrus, zwarte thee, szechuanpeper en Japanse algen. De alcohol is afkomstig van jonagold appels uit boomgaarden van rond de hoeve van de stokerij. De combinatie van de fruitige toets met het zilte van de zee, de bergamot en de Chinese zwarte thee, maakt deze gin meer dan uniek.

close

NIEUW - Ground Control 3

Gin, distillaat van mais + botanicals, 500 ml

info Meer info

€ 48.00 /fles

Voor Ground Control 3 vormt mais het basisproduct. Die geeft een ‘zoetere’ zelfs nog zachtere alcohol. Geïnspireerd door de Amerikaanse moonshine en whiskey en in combinatie met citrusaccenten waaronder bergamot, zoete en bittere sinaas, maar ook iriswortel, ijzerkruid, citroengras, …

close

NIEUW - Ground Control 4

Gin, distillaat van tarwe + botanicals, 500 ml

info Meer info

€ 46.00 /fles

Toen we de Ground Control Four ontwikkelden, dachten we terug aan de oorsprong van de gin: de echte Vlaamse oude jenever. 100% graanalcohol uit tarwe, gedistilleerd met naast de typische gin-botanicals, 7 bloemsoorten: korenbloem, goudsbloem, oranjebloesem en wat hier vooral aanwezig is: vlierbloesem. We proberen deze zoveel mogelijk tijdens het seizoen te plukken en te laten drogen. Zo weten we, net als voor onze alcohol, waar alles precies vandaan komt.

close

NIEUW - Ground Control Potato Vodka

Ground Control Potato Vodka 500ml

info Meer info

€ 39.00 /fles

De Vodka is gedistilleerd van 100% aardappelen, meer bepaald bintjes.

In 2 keer door onze holstein ketels om toch die zuivere smaak van de aardappel te hebben,

zonder te neutraal te zijn. Zonder kruiden, geen aroma’s of dergelijke.

Dus terug naar de essentie van vodka, echt van aardappelen.

Na het distilleren wordt die enkel aangelengd met water en blijft dan 2 jaar op inox zitten alvorens

we bottelen. Dit geeft de vodka de tijd om ’tot rust te komen' en helemaal zacht te worden

want dat is hij wel voor 44% vol.

Veel smaak, geweldige afdronk, aardappel geeft een ‘romige’ alcohol met heel lange nasmaak.


close

Ground Control Unplugged 0%

Gedistilleerde kruiden, 0% alcohol, 70cl

info Meer info

€ 28.00 /fles


Ground Control UNPLUGGED is een volledig gedistilleerde drank op basis van 13 kruiden, maar met 0% alcohol. Ook hier gebruiken we geen extracten of hydrolaten die we aan water toevoegen. Het is 100% gedistilleerd wat veel fijnere en vollere smaken geeft. Kruiden als jeneverbes, ijzerkruid, iris wortel, citroengras, cassia bast, pepermunt, kardemom, zeste sinaas, eucalyptus, … deze zeer langzaam gedistilleerd in een traditionele koperen ketel: dat is Ground Control Unplugged. Deze is niet gemaakt om puur te drinken maar in de mix met een neutrale tonic of in je favoriete mocktail.

Zonder ALCOHOL

Zonder toegevoegde smaakstoffen of extracten

Zonder suiker

Natuurlijk allergeenvrij

Zonder bewaarmiddelen of voedingszuren

Unplugged met tonic: vul een glas met veel ijs, 5 cl Unplugged, neutrale tonic zoals Schweppes Premium mixer original, afwerken met een zeste van sinaasappel en blaadje munt. Zo eenvoudig te maken en zo verrassend fris en lekker, geniet ervan, zoveel je maar wil.

close

Perfect Day, London Dry Gin

London Dry Gin 42% abv, 50cl

info Meer info

€ 29.00 /fles

Perfect Day Gin is een zachte London Dry gin, 100% gedistilleerd met 16 botanicals w.o. jeneverbes, koriander, cardamon, frisse zestes van citroen en sinaas die samen met ijzerkruid en iriswortel zorgen voor een zachte en volle citrusgin. Zonder toevoeging van extracten of aroma’s. Een gin die een groot publiek aanspreekt door zijn subtiele accenten. In 2018 won deze een gouden medaille op de Concours Mondial.

Perfect Day laat zich zowel perfect puur als met tonic drinken. Vul een glas met veel ijs, 4 tot 5 cl Perfect Day gin, neutrale tonic zoals Schweppes Premium mixer original, en werk af met een zeste van sinaasappel en blaadje munt. Zo eenvoudig te maken en zo verrassend fris en lekker, geniet ervan!

close

Perfect Day Pastis

Pastis 48% abv, 50cl

info Meer info

€ 29.00 /fles

Perfect Day pastis: niet zomaar een pastis maar de eerste echte Vlaamse pastis. De pastis is een maceratie van 12 kruiden die samen met de distillatie van steranijs, zwarte cardamon en zwarte peper een kruidige en volle pastis vormen, meer dan enkel anijssmaak. Ook hier geen extracten, dus ook geen anethol of anijsolie. Het gebruik van anethol of anijsolie (in alle commerciële pastis) maakt de pastis wit bij toevoeging van water omdat olie wel oplost in alcohol maar niet in water. Dit zorgt voor een wrange smaak waardoor veel mensen pastis als onaangenaam ervaren. Dit is dus niet met de Perfect Day pastis het geval: geen anethol maar distillaten die zorgen voor een veel fijner geheel. Geniet ervan maar let op, 48% vol. alcohol staat je te wachten.

Een pastis-cocktail is niet meer dan 5-7cl van onze Perfect Day pastis aangevuld met ijskoud water en indien gewenst nog ijsblokjes toevoegen. Onze pastis kleurt niet ‘melkachtig’, het bewijs dat we geen extracten of olieën gebruiken.


close
  • {{ error_message }}
  • {{ product.amount }} x {{ product.description }}

Naam: {{ name }}
Adres: {{ street }} {{ city }}
Telefoonnummer: {{ phone }}
E-mailadres: {{ email }}
Opmerkingen: {{ remarks }}
Tijdstip: {{ delivery_time }}

De Cort Distillery

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x