El Vino Loco

Castro Ventosa

Castro Ventosa is een van de oudste domeinen in Bierzo. Dit is het familiedomein van Spanjes meest beroemde oenoloog Raul Pérez. Zeer mooi gamma met pure wijnen, van een basis joven tot de topper Valtuille.

De essentie van Mencia.

Het oudste document dat gevonden werd over de aankoop van een wijngaard van Castro Ventosa dateert van 1752. Zoals bij vele viticulteurs in Spanje werd er bijna steeds aan de plaatselijke coöperatie verkocht. Het is nog maar sinds begin jaren 90 dat het domein zelf is beginnen wijnen maken en bottelen. Vooral de jongste generatie heeft daar een zeer grote rol in gespeeld. Heel de familie Pérez werkt mee op het domein, maar het is zonder twijfel oenoloog Raúl Pérez die dit domein op de kaart heeft gezet. Hij ligt aan de basis van de herwaardering van de typische druivensoort voor deze regio: Mencía; niet alleen voor Castro Ventosa, maar voor de hele appellatie. Sinds een aantal jaren is hij echter weggegaan bij het familiedomein en maakt hij zijn eigen wijnen in verschillende appellaties. Intussen is Raúl een van Spanjes meest bekende wijnmakers en hebben zijn wijnen een ware cultstatus gekregen. Castro Ventosa vaart intussen verder met de rest van de familie, dankzij de goede richting die uitgezet werd door Raúl.

Dé druivensoort in deze regio is Mencía. Castro Ventosa is samen met Descendientes de J.Palacios de voornaamste verantwoordelijke voor de heropleving van het gebruik van deze druif. In de jaren 90 werd er immers ook hier volop Tempranillo, Cabernet en dergelijke aangeplant. Het waren echter deze twee domeinen die zich volledig toelegden op de Mencía en vooral op het maken van topwijnen met deze variëteit. Mencía geeft hele mooie resultaten indien er met lage rendementen wordt gewerkt en er geoogst wordt bij optimale rijpheid. Te vroeg geoogst geeft deze druif immers groene wijnen (vandaar de link die jarenlang werd gelegd met de Cabernet Franc); deze link is intussen achterhaald – beide druivensoorten zijn geen familie van elkaar, maar bij te laat of overrijp oogsten houdt men geen zuren meer over. Van nature heeft Mencía immers al weinig aciditeit. Evenwicht en grondig werk in de wijngaard zijn dus van cruciaal belang.

Castro Ventosa heeft ongeveer 60 ha Mencía in eigendom, uitsluitend vieilles vignes tussen 30 tot 60 jaar oud. Andere druivensoorten op dit domein zijn puur anekdotisch.

Castro Ventosa is gelegen in Valtuille de Abajo, een klein dorp in het lager gelegen gedeelte van de Bierzo-regio, met hoofdzakelijk zand- en kleigronden. Bierzo heeft op zich al een microklimaat met zachtere temperaturen dan de omliggende regio’s (León, Galicia). In de vlakte wordt dat voordeel nog versterkt. De naam van het domein komt van de Romeinse nederzetting (Castro). Dit is een heuvel die uitkijkt over de omliggende vlakte aan de voet van het dorp. De bodega zelf is uitgehouwen in de flank van deze Romeinse heuvel en de meerderheid van hun wijngaarden is gelegen op de flanken van de Castro. De wijnen zijn hier dan ook naar genoemd. Hun topwijn, de Valtuille, is afkomstig van 10 percelen zeer arme en zanderige gronden en een klein gedeelte gronden met een leisteenbodem. De wijngaarden voor de Castro de Valtuille zijn klei-zandgronden en een deel keiïge bodems. De wijnstokken voor de Joven groeien hoofdzakelijk op klei-leembodems. In de oude wijngaarden staan ongeveer 4000 à 5000 stokken per ha aangeplant.

Alles wordt manueel geoogst in kleine mandjes. De vinificatie gebeurt zeer traditioneel met het gebruik van oude technieken.

Valtuille: in open barriques van 500 liter; de druiven worden niet ontrist. Dagelijkse pigeage gedurende 35 à 40 dagen.

Castro de Valtuille: in grote houden foeders van 3500 liter; 30% van de druiventrossen worden niet ontrist. Dagelijkse pigeage gedurende 35 à 40 dagen.

Castro de Valtuille joven: normale gisting op inox cuves.

D.O. Bierzo

Dit gebied behoort administratief tot Castilla y León, maar fysiek is het de poort tot Galicia. De Castiliaanse hoogvlakte wordt hier een bergachtig landschap dat overgaat in een groene oase en in een meer gematigd klimaat: minder extreem dan in Castilla en met minder regen dan in Galicia.

Bierzo is het koninkrijk van de Mencía-druif, voor velen een nobele onbekende maar een van Spanjes meest onderschatte druiven met een indrukwekkend potentieel. De oorsprong is niet echt duidelijk, maar de druif zou meegebracht zijn door pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Niettemin zien we veel verschillen in de soort, in die mate zelfs dat sommige ampelografen beweren dat het verschillende soorten zijn met gelijkaardige kenmerken. Wat er ook van zij, één ding is zeker: in tegenstelling tot wat in vele standaardwerken wordt beweerd, heeft Mencía absoluut niets met de Franse Cabernet Franc te maken. Bij de nieuwe wijnen uit Bierzo vinden we in topjaren meer kenmerken van Pinot Noir terug, of zelfs van Syrah. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 450 en 1100 meter, een aanzienlijk hoogteverschil dus waardoor er vele microklimaten en terroirs zijn. De belangrijkse steden zijn Ponferrada en Villafranca del Bierzo. De bodems zijn zanderig of klei-rotsachtig in de vallei lags de rivier Sil, of bestaan uit kalksteen en vooral leisteen in de bergen.

El Castro de Valtuille Joven 2017
8,70€
Mencia


Bekijk hier de volledige prijslijst!

El Vino Loco
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x