Bodegas y Viñedos Artuke

Bodegas y Viñedos Artuke


Artuke is een klein familiewinery, gesticht door vader Miguel Blanco in 1991 en sinds een 10-tal jaren met hulp van zonen Arturo en Kike (samen 'Artuke'). Samen bewerken zij 22 ha, verspreid over 32 verschillende percelen, waarvan een aantal topcru's. Zij zijn ook de voortrekkers van de Rioja'n Roll beweging die een aantal jaren geleden het licht zag in dit gebied. Jonge wijnmakers uit Rioja werkten samen met dezelfde filosofie; terroirwijnen maken op een natuurlijke manier, zonder poespas, en met respect voor hun regio en vooral hun landschap én hun variëteiten, in de eerste plaats natuurlijk de Tempranillo, maar ook andere oude cépages die vaak samen aangeplant zijn in de wijngaard. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Rioja Alavesa in Baños de Ebro, maar ze hebben ook een aantal mooie percelen met vieilles vignes in Samaniego en San Vicente de la Sonsierra en zelfs in Abalos in Rioja Alta. Voor ons zijn zij de pioniers van de nieuwe generatie in Rioja.

Het eerste wat de nieuwe generatie deed was een studie maken van de verschillende percelen en terroirs die hun vader bezat. Al hun wijngaarden waren in gobelet of 'bushvines' wat hen beter resistent maakte tegen de droogte en extreme klimatologische omstandigheden. Ook de nieuwe wijngaarden die ze aanplanten worden systematisch in gobelet aangeplant. Ze besloten ook om de biodynamische praktijken in te voeren voor hun wijngaarden. Millésime 2016 is de eerste jaargang dat ze helemaal hun wijnen hebben gemaakt volgens hun terroir en een onderverdeling hebben gemaakt in premier cru's (Finca de los Locos en Paso las Mañas) en grand cru's (La Condenada en el Escolladero). Ze maken intussen nog steeds hun jonge cosechero wijn en een 'vin village', de Pies Negros, afkomstig uit het dorp Abalos. Vandaag zijn ze één van de grote namen voor de toekomst uit de bekende Rioja-regio.

Rioja betekent natuurlijk Tempranillo. Dit is ook bij hen de voornaamste cépage in hun wijngaarden. Ze werken met heel wat vieilles vignes, wat betekent dat er op de hoeken van de perceeltjes en vaak ook tussen de stokken Tempranillo, aanplant is van heel wat andere cépages. Ze vinifiëren deze niet afzonderlijk, maar geloven in hun terroir en in de coupage van hun terroir. Vandaar dat er vaak tot 20% andere cépages gebruikt worden zoals natuurlijk Graciano, die men meer en meer ziet terugkomen in Rioja, maar ook Garnacha en Cagazal, een Rioja-variant van de bekende Palomino. In wijngaarden die aangeplant zijn net na de phylloxera rond 1920 vindt men deze laatste vaak terug om de gaatjes te vullen. Palomino was immers een snelle groeier met hoge opbrengsten. En in coupage met Tempranillo, geven deze andere druivensoorten een mooie afwisseling en fraîcheur.

Artuke werkt hoofdzakelijk in Rioja Alavesa. Deze dorpen hebben meestal een ietsje meer Atlantische invloed dan Rioja Alta. Hun beste wijngaarden liggen in Baños de Ebro, Samaniego en San Vicente de la Sonsierra. Enkele mooie wijngaarden ook in Abalos, net over de grens in Rioja Alta, maar onder de Sierra Cantabria, dus het meest Atlantische stuk van de Rioja Alta.

Abalos : 8 verschillende percelen voor Pies Negros en 1 perceel voor Grand Cru El Escolladero. Beiden zijn hoofdzakelijk kalk-kleibodems, gelegen tussen 530 à 600 m hoogte.

Samaniego : voor 1er Cru Paso Las Mañas, kalk-kleibodem, op een 15% helling van noord naar zuid, tussen 680 à 700 m hoogte.

Baños de Ebro : Percelen voor hun basiswijnen en voor 2 cru's : Finca de los Locos : zanderige stenige bodems op een noord-zuid helling van 3% tussen 520 à 530 m.

Grand Cru La Condenada : zanderige bodem met zandsteen in de ondergrond op 540 m hoogte.

Vinificatie

Alle percelen worden biologisch bewerkt en in de meeste percelen worden biodynamische praktijken toegepast. De wijnen van Artuke worden ook wel 's de meest Bourgondische van Rioja genoemd vanwege hun elegante en fijne stijl. Hier wordt geen 'power-Tempranillo' gemaakt.

Alle druiven worden handmatig geoogst en in kleine mandjes naar de bodega gebracht. Al de druiven passeren op de selectietafel. Deze worden ontritst en dan via zwaartekracht vervoerd naar inoxen tanks. Gisting vindt plaats met autochtone gisten. Malolactische gisting in grote houten foudres. Daarna een élevage van nog 's 13 à 16 maanden afhankelijk van de wijn op grote houten foudres (tussen 500 en 3500 liter). De 2 Grand Cru's gaan op 600 liter foudres.

Pies Negros 2016
16,60€
 90% Tempranillo, 10% Graciano, 80% op eiken
Finca de los Locos 2016
23,00€
 80% Tempranillo, 20% Graciano, 15 mnd grote foeders
Paso las Mañas 2016
26,30€
 Tempranillo, 15 mnd grote foeders


Bekijk hier de volledige prijslijst!

Bodegas y Viñedos Artuke
keyboard_arrow_up